GeboorteBeweging: “Drie jaar bestuurlijk slaapwandelen verergert capaciteitscrisis in geboortezorg”

De resultaten van het onderzoek naar tekorten in de geboortezorg zijn helaas niet verrassend. De GeboorteBeweging kaart al jaren aan dat zorgverleners en cliënten klem zitten in een systeem dat op zijn laatste benen loopt. Het rapport bevestigt dat vrouwen en hun gezinnen ernstig worden geraakt door de tekorten. Het volledige rapport is te lezen via De Zorgvraag.

Systeem uitgeknepen, zorgverleners afgedraaid
De huidige aanpak van de tekorten in de geboortezorg is ronduit pijnlijk. Bestuurlijke keuzes lijken gericht op het vullen van elk laatste bed en het uitpersen van elke minuut in de werkdag van zorgverleners. Dit beleid leidt tot overbelasting, frustratie en uitval onder professionals, terwijl cliënten noodgedwongen genoegen moeten nemen met minimale en gehaaste zorg. Niemand wil zo werken, en niemand wil op die manier zorg ontvangen.

Waar blijft de actie?
De afgelopen drie jaar zaten we aan bestuurlijke tafels, maar het probleem is alleen maar groter geworden. Wat zien we? Beroepsverenigingen die zich meer zorgen lijken te maken over hun eigen financiële belangen dan over de werkdruk van hun leden en de kwaliteit van zorg. Er wordt vergaderd, gepraat en onderzocht, terwijl de mensen om wie het gaat – de zorgverleners en de cliënten – het moeten uitzingen in een stelsel dat al lang is vastgelopen.

Dringende oproep: doorbreek het patroon met heldere keuzes en échte oplossingen
Het is tijd om de crisis in de geboortezorg niet langer te verbloemen. We hebben dappere keuzes nodig, met oplossingen die recht doen aan zowel de zorgverlener als de cliënt:

  1. Maak keuzes
    Al jaren worden er medische indicaties toegevoegd, zoals de vele redenen om vrouwen in te leiden, terwijl de uitkomsten nauwelijks verbeteren. We moeten kritisch kijken naar wat écht nodig is en stoppen met het opstapelen van onnodige interventies. In de kraamzorg moeten er scherpe keuzes worden gemaakt: niet iedereen kan kraamzorg krijgen. Richt je op vrouwen die deze zorg het meest nodig hebben en compenseer degenen die zonder zorg achterblijven, in plaats van het huidige beleid van pappen en nathouden.
  2. Focus op de cliënt
    Besluiten over oplossingen worden vaak genomen door mensen die ver van de werkvloer staan. Een kraamhotel klinkt misschien ideaal in theorie, maar in de praktijk vergeten we dat andere kinderen uit het gezin daar niet welkom zijn. Bovendien voelt vrijwel iedere vrouw zich het meest op haar gemak in haar eigen omgeving. Luister naar de behoeften van vrouwen en ontwerp oplossingen die daar écht op aansluiten.
  3. Communiceer op tijd en transparant
    We moeten erkennen dat de tekorten voorlopig niet verdwijnen. Informeer vrouwen vanaf het eerste moment van inschrijving eerlijk over de drukte die wordt verwacht tijdens hun zwangerschap en kraamperiode. Maak duidelijk welke zorg wél en niet geleverd kan worden, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en zich kunnen voorbereiden. Eerlijkheid schept vertrouwen, zelfs in een lastig systeem.

Het moet nu anders
De geboortezorg zit op een breekpunt. Met deze keuzes kunnen we de zorg menselijker maken, de werkdruk verminderen en zorgen dat vrouwen en zorgverleners weer centraal staan. De GeboorteBeweging zal blijven aandringen op structurele verandering en blijft strijden voor de zorg die iedereen verdient.

Voor meer informatie of een interview, neem contact op via onze website.

Laten we nu eindelijk échte stappen zetten.