Genoeg Gezwegen 2023 – bevallen is een feministische kwestie

Voor 1 op de 5 vrouwen is hun bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken. Omdat hun grenzen overschreden zijn. Dit gebeurt elke dag in bevalkamers door het hele land.

De actie Genoeg Gezwegen 2023 vraagt aandacht voor obstetrisch geweld in de geboortezorg. Uit onderzoek is gebleken dat 54,4% van de vrouwen één of meerdere vormen van obstetrisch geweld meemaakt tijdens de zwangerschap of bevalling. Dat zijn ruim 97.000 vrouwen per jaar.  

Wat is obstetrisch geweld? 

Obstetrisch geweld bestaat uit verschillende vormen van grensoverschrijdend en respectloos gedrag door zorgverleners  in de geboortezorg. 

De vormen zijn: 

  1. Emotionele druk
  2. Verbaal geweld
  3. Fysiek geweld
  4. Slechte communicatie 
  5. Geen steun ervaren 
  6. Geen keuzevrijheid ervaren 
  7. Discriminatie en stigma 

Obstetrisch geweld is een institutionele vorm van geweld tegen vrouwen die zo genormaliseerd is dat zowel de vrouw als de zorgverlener zich niet altijd bewust zijn van dit geweld. 

Daarom wil Geboortebeweging dit jaar tijdens Genoeg Gezwegen voorlichting geven over de vormen van obstetrisch geweld, hoe het er in de praktijk uit ziet en wat gedaan kan worden om het te voorkomen. 

Heb jij een nare ervaring gehad tijdens je bevalling? Voelde je je niet gehoord, werden er dingen gedaan zonder jouw toestemming? Werd je aan je lot overgelaten of uitgelachen? Werd je gediscrimineerd op grond van je huidskleur, gewicht of leeftijd? Voelde je je onder druk gezet om beslissingen te maken waar je eigenlijk niet achter stond? 

Jouw verhaal mag ook gehoord worden. Door verhalen te delen maken we het probleem inzichtelijk, creëeren we meer bewustwording, voelen andere vrouwen zich beter begrepen en kunnen we stappen zetten naar een betere geboortezorg. 

 Wil je je verhaal delen?


     Ben je zorgverlener en wil je een ervaring delen met obstetrisch geweld dat je gezien hebt op de werkvloer? Ben je zelf wel eens door een collega of meerdere onder druk gezet om een handeling te doen die onnodig was of tegen de wil van de cliënt? Ben je op het matje geroepen omdat je de wensen van je cliënt respecteerde door tegen een protocol in te gaan? Of heb je misschien zelf in het verleden iets gedaan waarvan je achteraf ziet dat dit een vorm van obstetrisch geweld was? Jouw verhaal mag er óók zijn. 

    Deel, doe mee!
    Deel je verhaal, deel onze actie, lees verhalen van anderen, reageer op onze socials en uiteraard waarderen we een bijdrage om onze actie te kunnen voeren.