Genoeg Gezwegen 2020

#GenoegGezwegen2020

Na vier jaar was het in 2020 weer tijd om een podium te maken voor iedereen die haar verhaal deelde over zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

De meer dan 250 inzendingen lieten weer zien hoe nodig het is om een negatieve bevalervaring te delen. Zonder mitsen en maren, zonder schuld en schaamte, compromisloos. Dit is hun verhaal. We hebben genoeg gezwegen.

Voor 1 op de 5 vrouwen is hun bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken. Omdat hun grenzen overschreden. Dit gebeurt elke dag.

Ze voelden zich gekleineerd, overruled of zelfs gedwongen. Machteloos op zo’n bepalend moment in hun leven. Dat gebeurt, elke dag, in talloze bevalkamers door heel het land.

We hebben genoeg gezwegen.

We plaatsen alle verhalen op onze Facebook pagina. Delen ervan op onze Instagram pagina, Twitter en site. Er reageerden honderden mensen met reacties, herkenning, verbijstering, empathie en mooie woorden.
Graag willen we alle mensen bedanken die hun verhaal gedeeld hebben, via een A4 of in een van de vele reacties. We hopen oprecht dat jullie steun en betrokkenheid hebben ervaren in de boze, verontwaardigde en ontroerende reacties van al die duizenden mensen die jullie verhaal lazen.

Je bent niet gek. Je bent niet egoïstisch. Het is niet jouw schuld. Jouw bevalling deed ertoe en je had recht op respectvolle zorg.

Ook alle zorgverleners die meededen aan #genoeggezwegen2020 willen we heel erg bedanken. Bedankt voor het delen van jullie verhaal, we hopen dat dit vele ogen opent en daarmee de geboortezorg beter maakt.
Stichting GeboorteBeweging heeft ook een besloten Facebook-groep van circa 2700 leden. Op onze besloten groep vind je een schat aan informatie en zowel ervaringsdeskundigen en betrokken zorgverleners die graag met je meedenken als je in de knel zit. Als je een verzoek indient om lid te worden, krijg je eerst een aantal vragen. Als je die beantwoord, laten we je zo snel mogelijk toe.

Heb je last van je negatieve bevalervaring, weet dan dat er hulp te vinden is in vele vormen. Van verschillende soorten therapie, hulp bij klachten of tuchtzaken tot gewoon een luisterend oor. Zorg dat je er niet alléén mee blijft rondlopen. Deel het met anderen in je omgeving.

Meedoen?

Helaas kun je nu – echt, echt – niet meer meedoen aan de actie. Wél ben je van harte welkom in onze besloten Facebook groep, via onze telefoonlijn of mail (zie contact), om je verhaal te delen.

Dag 16 #genoeggezwegen 2020

‘Officieel’ sluiten we vandaag, op de Internationale Dag…

Dag 15 #genoeggezwegen 2020

De impact van een negatieve bevalervaring kan enorm zijn. Sommige…

Dag 14 #genoeggezwegen 2020

Er ligt nogal een druk op de partners tijdens de bevalling. Hij…

Dag 13 #genoeggezwegen 2020

De vrouwen die de afgelopen dagen hun verhaal deelden tijdens…

Dag 12 #genoeggezwegen 2020

Dit weekend staat er in de Volkskrant onder de titel ‘Een oerbevalling…

Dag 11 #genoeggezwegen 2020

We hebben het al 11 dagen over rechten van vrouwen tijdens zwangerschap,…

Dag 10 #genoeggezwegen 2020

In zekere zin wordt een zwangerschap voor een ongeboren kind…

Dag 9 #genoeggezwegen 2020

De inzendingen die we tot nu toe voorbij hebben zien komen, gaan…

Dag 8 #genoeggezwegen 2020

‘Er zijn ook veel goede verloskundigen’ ‘Ik ben juist…

Dag 7 #genoeggezwegen 2020

Gisteren schreven we hoe richtlijnen en protocollen per regio…