Dag 1 #genoeggezwegen 2020

En we zijn los met #genoeggezwegen2020. De eerste inzendingen laten meteen zien hoe noodzakelijk het is om vrouwen met een negatieve bevalervaring een platform te bieden om hun verhaal te delen. Zonder mitsen en maren, zonder schuld en schaamte, compromisloos. Dit is hun verhaal. We hebben genoeg gezwegen.

Voor 1 op de 5 vrouwen is hun bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken.

Omdat hun grenzen overschreden zijn. Ze zich gekleineerd, overruled of zelfs gedwongen voelde. Machteloos op zo’n bepalend moment in hun leven. Dat gebeurt, elke dag, in talloze bevalkamers door heel het land.

De komende twee weken plaatsen we op Facebook elke dag verhalen van mensen, vrouwen en mannen, die soms voor het eerst hun stem laten horen. We willen geen discussie over de plaats, tijd en omstandigheden. Iedereen mag delen wat zij wil. We plaatsen elke inzending zonder vraagtekens te zetten bij het waarheidsgehalte. Dat is een bewuste keuze: mensen die hun negatieve ervaring delen, krijgen al té vaak te horen dat het ‘wel mee zal vallen’ of ‘vast niet zo erg was’. Lees de inzendingen en je weet dat dit niet klopt. Het is wél erg. En dat mag gezegd worden.

Doe ook mee

lees meer over de actie en help ons door de actie massaal te delen.

#genoeggezwegen2020