Dag 12 #genoeggezwegen 2020

Dit weekend staat er in de Volkskrant onder de titel ‘Een oerbevalling lijkt mooi op Instagram, maar gynaecologen hebben hun bedenkingen’ een analyse over de invloed van ‘momfluencers’ op hoe vrouwen zich voorbereiden op hun bevalling.

Het is opvallend dat één groep in het hele verhaal niet aan het woord komt, namelijk vrouwen zelf. De verwachtingen van die bevallende vrouw moeten worden bijgesteld, zegt een gynaecoloog in het artikel. Nogal een paternalistische boodschap. Het is de kern van het probleem: vrouwen worden tijdens hun bevalling, en vaak al daarvoor, genadeloos buitenspel gezet. Dat blijkt ook uit de honderden inzendingen op de actie #genoeggezwegen2020.

Het lijkt alsof bij een bevalling alleen de onderkant van het vrouwenlijf relevant is en professionals bepalen wat het beste is.

Maar weten zij dat ook echt? Gynaecoloog Scheepers maakt in het artikel de vergelijking met Afrika, wij maken liever de vergelijking met Europa. Hebben vrouwen in Denemarken en Zweden supervagina’s of grijpen Nederlandse zorgverleners te snel naar de schaar? Het recente promotieonderzoek van Anna Seijmonsbergen laat zien dat er in sommige provincies in Nederland 10x vaker geknipt wordt, zónder betere uitkomst voor moeder en kind.

Het is aan elke vrouw zelf om haar eigen afwegingen te maken, daarbij ondersteund meningsvrije informatie. Juist aan dat laatste schort het in de geboortezorg. Informed consent wordt zelden correct verkregen, informed refusal bijna nooit geaccepteerd. Voordat we aan verwachtingsmanagement doen, is het eerst zaak om mensenrechten van bevallende vrouwen te respecteren.

Meedoen? Klik hier > of lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging