Dag 13 #genoeggezwegen 2020

De vrouwen die de afgelopen dagen hun verhaal deelden tijdens #genoeggezwegen2020, zijn de grootste slachtoffers van het met voeten treden van rechten en obstetrisch geweld in de geboortezorg. Maar ze zijn er niet als enige de dupe. Ook partners (daarover morgen meer) en andere gezins- en familieleden krijgen te maken met de gevolgen ervan. En er is nóg een groep slachtoffer, een groep waar we het tot nu toe niet over gehad hebben.

Dat zijn al die verloskundigen en gynaecologen die zich dag in, dag uit tot het uiterste inspannen om de rechten van vrouwen na te leven.

Die zich uitspreken tegen de structurele nukken van het systeem. Voor wie het ‘eigen hachje’ nooit leidend is, die compromisloos staan voor hun principes. Deze zorgverleners stuitten keer op keer op een muur van aversie en tegenwerking. Zij worden door hun collega’s aangesproken op hun gedrag, tegengewerkt, beschimpt en bespot.

Bij dingen die mis gaan, worden ze regelmatig gedwongen tot doofpotten of doet men een poging hén de schuld in de schoenen te schuiven. Er is constant de dreiging om hun toelatingsovereenkomst met een ziekenhuis te verliezen, als ze die op voorhand al krijgen.
Deze actie steunt ook hen!

Meedoen? Klik hier > of lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging