Dag 15 #genoeggezwegen 2020

De impact van een negatieve bevalervaring kan enorm zijn. Sommige verhalen die we hier delen zijn van jaren geleden, maar voelen voor de betrokken vrouw als gisteren. Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen vond de bevalling een traumatische ervaring, blijkt uit onderzoek van gynaecologen Claire Stramrood en Martine Hollander. Een simpel rekensommetje; jaarlijks komen er tussen de 17 en 32 duizend (per jaar!) vrouwen bij de met een knoop in hun maag terugdenken aan de geboorte van hun kind. En één tot 3% daarvan ontwikkelt zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS), met ernstige fysieke en psychische klachten.

De ‘officiële’ diagnose – post traumatische stress stoornis (ptss) – heeft een strakke definitie waarbij er sprake moet zijn van een feitelijk levensbedreigende situatie of (dreigende) ernstige fysieke schade. Zo’n diagnose wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog. Als dat niet het geval is, maar iemand voelde wel psychologische dreiging of extreme angst, dan kan zo’n nare ervaring wel degelijk als traumatisch ervaren worden door vrouwen. Uiteindelijk gaat het erom hoe de vrouwen hun bevalling beleefd hebben, en dat ze daarin gehoord en geholpen worden.

Ondanks het feit dat vrouwen onderling enorm verschillen, zijn er wel gemeenschappelijke oorzaken voor het ontstaan van een bevallingstrauma. Verlies van controle werd door de vrouwen die aan het onderzoek van Hollander en Stramrood meededen het vaakst genoemd als grootste boosdoener, gevolgd door angst voor de gezondheid van hun baby en de pijn van de bevalling zelf.

En zoals ook blijkt uit de inzendingen van #genoeggezwegen2020: het is niet eens het feit dát hun bevalling anders verloopt dan gehoopt en gedacht, maar hóe dat gaat. Wil je nog meedoen aan de actie #genoeggezwegen2020 of #handineigenboezem dan kun je je inzending ALLEEN VANDAAG nog doen. Let op, stuur je inzending zelf in, ga  hier naar het formulier >

Lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging