Dag 16 #genoeggezwegen 2020

‘Officieel’ sluiten we vandaag, op de Internationale Dag van de Mensenrechten, de actie #genoeggezwegen2020 af. Want dát is waar deze actie over gaat: het respecteren en naleven van de meest basale mensenrechten. Dat jouw lichaam van JOU is, en dat niemand daar aan mag komen zonder dat jij dit wilt, óók niet als er een baby in je buik zit. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar de ruim 250 inzendingen laten zien dat dit helaas niet zo is.


Wat was het weer indrukwekkend, al die verhalen. Over ingrepen zonder toestemming, dwang, het negeren van een overduidelijke ‘nee’, pesterijen en respectloze opmerkingen. Van zorgverleners ook, die openlijk #handineigenboezem staken en daarmee een voorbeeld zijn voor hun beroepsgroep.

We plaatsen alle verhalen die nog in onze inbox zitten, ook degene die de komende tijd nog binnendruppelen. Een hele speciale dank voor alle mensen die hun verhaal deelde, via een A4 of in een van de vele reacties; we hopen dat jullie steun en betrokkenheid hebben ervaren in de boze, verontwaardigde en ontroerende reacties van al die duizenden mensen die jullie verhaal lazen.

We hopen dat het jullie overtuigt dat het niet aan jou lag, dat je niet gek bent, dat je recht had op betere zorg.

GeboorteBeweging heeft ook een besloten Facebook-groep van circa 2700 leden. Daar vind je een schat aan informatie en zowel ervaringsdeskundigen en betrokken zorgverleners met een grote bereidheid om met je mee te denken als je in de knel zit. Als je een verzoek indient om lid te worden, krijg je eerst een aantal vragen. Als je die beantwoord, laten we je zo snel mogelijk toe.

Wil je nog een inzending doen?

ga  hier naar het formulier >

Lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging