Dag 3 #genoeggezwegen 2020

“Als de baby maar gezond is.”
Zodra een baby geboren is, neemt elke ouder elke dag risico’s. Als ze naar buiten gaan, in de auto of op de fiets stappen, als ze hun kind laten ontdekken, klimmen en klauteren. Misschien lezen ze eens een boek, luisteren ze naar oma of het consultatiebureau, maar uiteindelijk kiezen ze zelf welke risico’s aanvaardbaar zijn.

In een zwangerschap en tijdens de bevalling werkt dit anders. Vrouwen krijgen te horen dat ze geen enkel risico horen te nemen en blind moeten varen op het advies van hun zorgverlener.  ‘Voor de zekerheid’. Zelf gewoon vragen stellen, roept soms al weerstand of een reprimande op. Door te zeggen dat een ‘gezonde baby het enige is dat telt’, zeggen we tegen vrouwen: jij doet er niet toe. Er spreekt een diep wantrouwen uit, alsof vrouwen geen volwaardige gesprekspartners zijn, ze niet zelf na kunnen denken, niet hun eigen afwegingen kunnen maken.

Bovendien is het een valse tegenstelling, want er is écht niemand in de bevalkamer die een groter belang heeft bij een goede uitkomst dan degene die aan het baren is. Het is haar baby, haar lijf, haar bevalling. Uit tal van onderzoeken blijkt dat een bevalling een ‘life event’ is – een ervaring die een levenslange impact heeft. Een positieve ervaring geeft een boost, een stevig fundament voor het ouderschap. Respectvolle zorg waarbij de vrouw écht centraal staat, geeft de beste uitkomsten voor kind én moeder.

Bekijk de inzendingen op onze Facebook pagina https://www.facebook.com/GeboorteBeweging of doe mee >