Dag 5 #genoeggezwegen 2020

We zijn overdonderd door de grote hoeveelheid inzendingen en reacties erop. Even dachten we: er is in die vier jaar, sinds de eerste #genoeggezwegen, niks veranderd. Maar dat is niet zo. Ja, de verhalen zijn nog net zo hartverscheurend schrijnend. We voelen ons machteloos, boos, verdrietig, strijdlustig. Bevestigd in wat we al dachten, dat onrecht nog elke dag plaatsvindt in talloze bevalkamers.

Wat echt anders is, dat zijn de reacties. In 2016 was het nog echt een taboe om over je negatieve bevalervaring te praten. De reacties waren van ongeloof (als in: deze vrouwen liegen), verontwaardiging (als in: dat we al die hardwerkende zorgverleners in een kwaad daglicht stelde) en victim blaming (als in: jullie moeten je niet zo aanstellen, met die maffe hoge verwachtingen van een bevalling). We hebben sindsdien met #metoo en #blacklivesmatter gezien dat de wereld kan veranderen als mensen hun mond open doen en hun verhaal delen. Dat mensen zich gesterkt voelen door ervaringen van anderen te lezen en ook hún verhaal durven delen.

Die maatschappelijke verandering zien we ook terug in de meeste reacties. Ook nu is er ongeloof, maar de verhalen worden niet in twijfel getrokken.

Er is steun, empathie, een veelvoud aan nieuwe verhalen die onder elke foto gedeeld worden (stuur ze in als A4, echt, jouw verhaal verdient het ook om gehoord te worden!). Natuurlijk, er zijn uitzonderingen – op een openbare pagina vliegt er in elk draadje wel eens iemand uit de bocht. Maar dat niemand een vrouw tijdens haar bevalling mag dwingen tot wat dan ook, ook niet in het belang van haar ongeboren baby, dat lijkt anno 2020 een ‘ja duh’-statement.

Dus bedankt ook aan alle mensen die de moeite nemen om te reageren onder de foto’s . Weet dat degene die hun verhalen delen, elke reactie lezen en zich gesteund, gezien en gehoord voelen – soms voor het allereerst. Iemand schreef: ‘Ik wou dat ik wat kon doen om het trauma te helen bij deze vrouwen’. Maar dat doe je al door hun verhaal te lezen en te reageren, als is het met een hartje van medeleven.

Meedoen? Lees hier meer over deze actie of lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging