Dag 7 #genoeggezwegen 2020
Gisteren schreven we hoe richtlijnen en protocollen per regio en zelfs per ziekenhuis kunnen verschillen. En dat het géén wetten, maar handvatten voor zorgverleners zijn. Wat nou als je als zwangere iets anders wilt dan je zorgverlener adviseert?
Heb je dan dikke vette pech?
Nope.
Nog los van het feit dat er niks (ja, NIKS) op of aan jouw lijf mag gebeuren als je hier geen toestemming voor geeft, hebben we in Nederland sinds 2015 zelfs een richtlijn voor vrouwen die buiten de richtlijnen willen bevallen. Daarin staat duidelijk dat elke zorgverlener ‘beargumenteerd’ van de richtlijnen en protocollen mag afwijken.
Als zorgverleners deze richtlijn volgen, waarin bijvoorbeeld staat dat het vooral enorm belangrijk is om goed vast te leggen wat er besproken is, hoeven zij zich geen zorgen te maken dat ze door de tuchtrechter op de vingers getikt worden. Ze zijn verantwoordelijk voor transparantie, goed overleg en duidelijke documentatie, níet voor de uitkomst.
Zorgplicht
Komen jullie er toch niet uit, en wil je zorgverlener om die reden geen zorg meer aan jou geven? Dan is deze verplicht om vervanging te zoeken. Dit heet de zorgplicht. Een zorgverlener mag de vrouw nooit in de kou laten staan of zorg gaan weigeren.
De richtlijn is hier te lezen: download de pdf >
Als je je herkent in deze verhalen kun je natuurlijk meedoen aan de actie. Kijk hier >