Dag 8 #genoeggezwegen 2020
‘Er zijn ook veel goede verloskundigen’
‘Ik ben juist fantastisch geholpen door mijn gynaecoloog’
‘Meer positieve verhalen erbij zou jullie actie sterker maken’
‘Deze vrouwen kunnen toch gewoon een klacht indienen?’
‘Het is niet eerlijk dat de zorgverleners niet hun kant van het verhaal kunnen vertellen.’
Na de eerste week van #genoeggezwegen2020 hebben we de hele ‘ja maar’- bingokaart vol gestempeld. Op Twitter reageerde iemand met: ‘Het is alsof je zegt ‘er zijn ook miljonairs’ als iemand armoede aan de kaak stelt’. En zo is het. Een vergelijkbaar mechanisme zag je na #metoo met #notallmen en bij #blm met #alllivesmatter; mensen hebben het gevoel dat ze een evenwicht moeten bieden tegen de nare verhalen. Maar dat is een vals evenwicht, want de weegschaal helt juist áltijd over naar de ‘positieve’ kant.
Dat er geen kwade opzet in het spel is, betekent het niet dat we moeten zwijgen over wat mis gaat.
Dat er veel bevallingen wel goed gaan, betekent niet dat je tegen slachtoffers van obstetrisch geweld kunt zeggen dat ‘mensen eenmaal fouten maken’. Deze actie is er nou juist omdat al die vrouwen tegen “niet zeuren” aanlopen.
Bij de fouten die we voorbij zien komen, gaat het niet om het ‘natuurlijke verloop’ van een baring. Net zo min over fouten die eerlijk worden toegegeven en waarover wordt nagepraat. Het gaat om oneerlijke bejegening. Barenden buiten spel zetten. Interventies uitvoeren zonder toestemming. Daarover hebben we collectief genoeg gezwegen.
Meedoen? Kijk hier > of lees alle inzendingen op www.facebook.com/GeboorteBeweging