Gedwongen keizersnee onrechtmatig

13 januari 2016 – Vandaag in alle kranten een bizar idee; de gedwongen keizersnee!
Het voorstel van de gedwongen keizersnee kan in de praktijk niet, het is in strijd met de Nederlandse wet en de rechten van de mens. Je moet namelijk altijd eerst toestemming geven voor een medische behandeling.

De juridische argumenten van de voorstanders van de gedwongen keizersnee, hebben geen betrekking op medische behandelingen. Als die daarop wel van toepassing zouden zijn, zou dat betekenen dat:
Voortaan iedereen zou moeten kunnen worden gedwongen om een medische behandeling te ondergaan voor een ander. Denk aan gedwongen orgaantransplantatie en bloedtransfusie ten behoeve van anderen.
Of, dat die uitzondering op de wet voortaan alleen geldt voor zwangere vrouwen. Dat betekent dat zwangere vrouwen in dit land minder rechten krijgen dan de rest van de mensen.
Zij zouden dan niet zomaar meer naar een ziekenhuis kunnen gaan voor medische hulp tijdens hun zwangerschap, omdat ze daarmee het risico lopen om gedwongen te worden tot interventies tegen hun wil.

De geboortebeweging zet zich in om dit soort rechtsongelijkheid te voorkomen, door op te komen voor de rechten van (zwangere) vrouwen in de geboortezorg.

Reactie GeboorteBeweging media-aandacht over Actio Caesarea