#genoeggezwegen

Stichting Geboortebeweging creëert van 25 november – 10 december een platform voor het verhaal van vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg, onder de noemer ‪#genoeggezwegen.

Hoe je mee kunt doen (dit kan anoniem), vind je onderaan dit bericht.

Te veel vrouwen kijken negatief terug op hun bevalling, of hebben een traumatische ervaring gehad. Ook in Nederland is er (nog) sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg.
Er is een taboe om te spreken over dergelijke ervaringen.
Niet alleen omdat het om een intieme gebeurtenis gaat, maar ook omdat de relatie met een zorgverlener een afhankelijke relatie is. En omdat vrouwen in onze cultuur (direct of tussen de regels door) te horen krijgen dat toch het allerbelangrijkste is dat de baby gezond geboren wordt.

Wij geloven dat het taboe doorbreken de eerste stap is in verandering. Daarom #genoeggezwegen; om zonder schroom en schaamte ervaringen te delen.

De ervaringen van vrouwen zullen we door middel van ‘tekst in beeld’, elke dag op onze openbare pagina delen. Zie voor een voorbeeld hieronder.

OPROEP:
Ben jij ook in een zorgsituatie geweest waarin je niet meer durfde te spreken, er niet naar je geluisterd werd of waar je negatief op terugkijkt? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen. Ook partners wordt gevraagd hun ervaring te delen. Onderaan deze post vind je een uitgebreide instructie hoe de foto aan te leveren.

In het buitenland zijn gelijksoortige acties succesvol gebleken om meer mensen bewust te maken van de omvang van het probleem.
Bijvoorbeeld ‪#breakthesilence

25 november: de internationale dag voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen: http://www.un.org/en/events/endviolenceday/
10 december: dag van de mensenrechten: http://www.un.org/en/events/humanrightsday/

INSTRUCTIES voor tekst/foto:

Schrijf op 1 wit blad, A4, met een dikke stift een leesbare tekst.
Vermeld de hashtag eronder: #genoeggezwegen.

Maak een foto van de tekst terwijl je die zelf vasthoudt. Je kunt zelf kiezen of je met of zonder je hoofd in beeld wilt staan. Als je met je hoofd in beeld staat, neem de foto vanaf je middel.

Als je liever alleen een foto van je papier wilt maken is dat ook goed. De tekst moet goed leesbaar zijn op de foto.

Tip voor de leesbaarheid: maak de foto buiten / bij goed daglicht, eventueel met een sterke lamp erop.
Foto’s die te onduidelijk zijn kunnen helaas niet geplaatst worden.

Stuur de foto naar ons per mail: genoeggezwegen@geboortebeweging.nl. Dan posten wij ‘m op de openbare facebookpagina.

We zullen intensief modereren op eventueel commentaar; alle opmerkingen die ongepast zijn, zullen uiteraard zo snel mogelijk worden weggehaald.