Rechtszitting op 8 maart 2018, Internationale Vrouwendag!

Sophie is hoogzwanger en mag niet met haar eigen verloskundige in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal bevallen: een rechtstreekse inbreuk op haar fundamentele recht om zelf te kiezen waar, hoe en met wie ze bevalt. Geboortebeweging en fonds Clara Wichmann steunen haar daarom in een rechtszaak tegen het ziekenhuis.

Sophie is 37 weken zwanger en de tijd dringt. Het ziekenhuis weigert de verloskundige de toegang, omdat het ziekenhuis deel uitmaakt van een integraal geboortezorgnetwerk (Qocon) waar de verloskundige in kwestie niet bij is aangesloten. “Dat zij de bevalling in het ziekenhuis niet mag begeleiden, is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg.”, aldus Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann.

Een paar jaar terug kreeg de betreffende vrouw via een keizersnede haar eerste kind. Zij wil in het ziekenhuis bevallen, maar alleen als dat kan onder de verantwoordelijkheid van haar eigen verloskundige waar zij een vertrouwensband mee heeft opgebouwd en die goed op de hoogte is van het verloop van haar vorige en huidige zwangerschap. Onderzoek en ervaring uit de praktijk onderschrijven die wens: Een bevalling in aanwezigheid van vertrouwde personen en met continuïteit van zorg verloopt voorspoediger, met minder kans op complicaties en (onnodige) interventies.

Hermine Dees, voorzitter van de Geboortebeweging: “Door de weigering van het ziekenhuis wordt deze vrouw gedwongen om thuis te bevallen. Dat is voor haar nu de enige garantie dat zij kan bevallen onder begeleiding van haar eigen verloskundige in plaats van in het ziekenhuis onder de verantwoordelijkheid van zorgverleners die ze niet kent in een voor haar onvertrouwde omgeving.”

Volgens Clara Wichmann en de Geboortebeweging is deze situatie in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg.

Anniek de Ruijter: “Dit kort geding laat nog eens precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland. In plaats van dat verloskundigen en gynaecologen beter gaan samenwerken om de zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren, wordt de keuzevrijheid van deze vrouwen beperkt en de samenwerking in de geboortezorg bemoeilijkt. Dat leidt uiteindelijk niet tot een verbetering, maar tot een verslechtering van de zorg voor zwangere vrouwen.”

JOUW STEUN IS NODIG BIJ DE RECHTSZAAK VAN SOPHIE

Er is 3500 euro nodig om haar advocaat te betalen. De eerste dag mochten we al ruim 850 euro ontvangen van gulle gevers. Geweldig! Maar we zijn er nog niet; jouw steun blijft dus nodig! Doneren kan via onderstaande links; fonds Clara Wichmann garandeert dat elke gedoneerde euro rechtstreeks naar deze rechtszaak gaat.

Voor mensen met een credit-card:

https://www.gofundme.com/cwp-kort-geding-bravis

Voor mensen zonder credit-card:

https://www.geef.nl/nl/doel/proefprocessenfonds-clara-wichmann/over-ons

DANK JE WEL VOOR JE STEUN!