Wat wij bieden

Veel zwangeren weten niet precies wat ze van hun zorgverlener mogen verwachten. De Geboorteweging ondersteunt vrouwen die weinig of geen keus in hun zorg ervaren. Sinds de oprichting van de stichting wordt elke dag duidelijk hoe hard dit nodig is.

Informatie over de geboortezorg

We leggen uit hoe de geboortezorg werkt en beantwoorden veelgestelde vragen van zwangeren en van zorgverleners. Dat doen we op deze website en op onze social media.

In de geboortezorg gaat het de laatste tijd vooral over richtlijnen en protocollen die voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Daardoor zou de kwaliteit van de zorg hoger en beter te controleren worden. Maar dat is niet bewezen. En bovendien krijgen vrouwen hierdoor minder keus.

In de dagelijkse praktijk is de druk op zorgverleners groter geworden om zich aan deze richtlijnen en protocollen te houden. Zij zetten soms op hun beurt hun cliënten onder druk om zich te voegen.
Dit kan al gaan over kleine dingen, bijvoorbeeld een suikertest in de zwangerschap. Van ‘informed consent’ is heel vaak geen sprake.

Iedere vrouw wil het beste voor haar kind en is in zekere zin afhankelijk van haar zorgverlener. Daarom is het voor veel vrouwen moeilijk om tegen het advies van een zorgverlener in te gaan. Zelfs als ze zelf niet overtuigd zijn van het nut van dat advies.

Persoonlijke hulp

Voor vragen over jouw rechten of informatie over de geboortezorg kun je onder meer terecht op onze social media. Meld je bijvoorbeeld aan voor onze geheime groep op facebook (zie contact).

Twijfel je over de zorg die je krijgt? Mail of bel gerust!